Zo voorkom je dat een verbouwing eindigt met een peperdure rekening
Nu de crisis achter de rug is, trekt de huizenmarkt weer aan. Het Kadaster registreerde In mei twintigduizend meer woningverkopen dan in april. Aannemers maken overuren en de huizenprijzen lopen ook op; in mei waren koopwoningen gemiddeld 7,8 procent duurder dan in mei vorig jaar. Kopers beginnen dan ook meer vertrouwen in de woningmarkt te krijgen, zo concludeerde ING deze week.
Dat de vlag nog niet helemaal uit mag, benadrukte vastgoedonderzoeker Calcasa eind vorige maand. De organisatie stelde dat afgelopen jaar nog duizenden woningen met verlies zijn verkocht. Bovendien zouden 340 duizend huizen op dit moment nog minder opbrengen dan de consument er eerder voor betaald heeft. Wat te doen als je de waarde van je huis op wilt krikken? Verbouwen blijkt een optie, indien je het goed doet.
Verkoopwaarde huis verhogen
Een goede manier om je woning in waarde te laten stijgen, is het uitbouwen van de leefruimte, stelt woordvoerder van consumentenorganisatie Vereniging Eigen Huis Hans André de la Porte. “Denk aan de uitbouw van je keuken of woonkamer. Ook het verbouwen van je zolder naar een extra woonkamer kan de verkoopwaarde van je woning verhogen.”
Toch levert een verbouwing lang niet altijd een hogere verkoopwaarde op, benadrukt André de la Porte. Met name bij kleinere verbouwingen, zoals het toevoegen van zonnepanelen of een warmtepomp, is het maar de vraag of de waarde erdoor zal stijgen.
“Stel dat je zonnepanelen op een dak aanbrengt en de koper er liever dakkapellen wil hebben”, zegt André de la Porte. “De koper zal dan niet voor de zonnepanelen betalen. Betaal je dus bijvoorbeeld 50.000 euro aan de verbouwing van je huis, dan zie je dit niet automatisch terug bij de verkoop. Verbouwen doe je daarom in eerste instantie voor jezelf. Energiebesparende maatregelen, zoals het aanbrengen van zonnepanelen, zijn bijvoorbeeld nuttig voor het verlagen van je energiekosten.”
Financiering
Om een verbouwing te financieren, kun je – indien je budget het toelaat – een beroep doen op je eigen spaargeld. Omdat je boven een bedrag van 25.000 euro aan spaargeld belasting moet betalen, kan het financieel voordelig zijn dit geld te investeren in het verbouwen van je woning.
Een andere optie is het aangaan van een tweede hypotheek. Bij deze regeling maak je gebruik van een zogeheten bouwdepot: een geblokkeerde rekening die bedoeld is om je vastgoedkosten te financieren. Over het geleende bedrag betaal je rente, terwijl je rente ontvangt over het resterende bedrag in het depot. De rente is uiteindelijk relatief laag en doorgaans aftrekbaar.
André de la Porte raadt consumenten aan samen te werken met aannemers die aangesloten zijn bij het keurmerk BouwGarant (voor grote partijen) of VLOK (voor kleine spelers). “Deze bedrijven zijn gekoppeld aan een geschillencommissie, waar je als consument gebruik van kunt maken als je ergens echt niet uitkomt.”
Ook belangrijk, volgens André de la Porte: spreek in duidelijke taal met je aannemer. Spreekt de vakman met te veel jargon, dan kan het volgens de woordvoerder lonen uit te tekenen hoe je de verbouwing wilt zien. Zolang je elkaar maar begrijpt.
Subsidieregelingen
Om de kosten van je verbouwing te drukken, kan het als consument handig zijn je te verdiepen in subsidieregelingen. Voor de financiering van een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel en pelletkachel heeft de overheid bijvoorbeeld 90 miljoen euro vrijgemaakt. Ook zijn er subsidieregelingen voor bijvoorbeeld het verwijderen van astbestdaken en het aanbrengen van isolatie.
André de la Porte adviseert om niet alleen naar landelijke, maar ook naar gemeentelijke subsidieregelingen te kijken. “Het is aan te raden om je daar goed over te informeren, omdat het je uiteindelijk geld kan schelen.”
Bron: nu.nl