Waarom VLOK-Vakgroepen?

Met het verbreden van de basis van de VLOK als brancheorganisatie van klussenbedrijven naar Brancheorganisatie voor vakmensen wil de VLOK het volgende bereiken, dat:

  1. meer ondernemers zich herkennen in onze branchevereniging,
  2. we de grote verscheidenheid aan VLOK-leden meer op maat kunnen ondersteunen, en
  3. de VLOK-leden met hun vakkundigheid voor hun klanten beter zichtbaar worden.

Zo is het de bedoeling dat elke vakgroep de beschikking krijgt over eigen algemene voorwaarden, waarin we zonodig speciale aspecten behandelen.

Daarnaast krijg je bij een vakgroep zo mogelijk een extra specifiek vakblad, naast de KlusVisie.

De volgende vakgroepen zijn nu beschikbaar of staan in de steigers:

  • VLOK Vakgroep klussenbedrijf
  • VLOK Vakgroep kleinbouw (in de steigers)
  • VLOK Vakgroep interieurbouw
  • VLOK Vakgroep parket
  • VLOK Vakgroep montage (in de steigers)

Elk VLOK-lid kan aan één of meerdere vakgroepen deelnemen. Dat kost niets extra.

 

Omschrijvingen VLOK Vakgroepen

De volgende kenmerken kunnen voor jou als lid leiden tot de keuze voor een of meer vakgroepen:

Klussenbedrijf: de allround vakman, die alle klussen in en rond de woning klaart, met uitzondering van bouwkundige werkzaamheden. Deze omschrijving was gangbaar bij de inschrijving van klussenbedrijven in het handelsregister vanaf de oprichting van de VLOK in 1983 tot de afschaffing van de vestigingswet in 2007. Destijds moest je voor bouwconstructieve ingrepen een aannemersdiploma hebben.

De vakopleidingen Servicemedewerker gebouwen (MBO niveau 2) en Vakkracht/ondernemer klussenbedrijf (MBO niveau 3) worden verzogd door de meeste Regionale Opleidings Centra (ROC). Zie bijvoorbeeld hier.

Kleinbouw: de allround vakman, die ook bouwconstructieve aanpassingen uitvoert, zoals dakkapellen, serres en uitbouwen. Voor deze groep heeft de VLOK ook een aansprakelijkheidsverzekering, die bouwkundige werkzaamheden dekt. En er is een speciale CAR-module beschikbaar. Met de komst van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen wil de VLOK voor deze vakgroep speciale algemene voorwaarden opstellen.

Belangrijke opleidingsweg is hier de Kader Opleiding Bouw (KOB)

Interieurbouw: een zeer gevarieerde groep vakmensen. Zowel de meubelmaker en de scheepsinterieurbouwer, die met fraaie materialen interieurs tot duurzaam luxe leefruimten omtoveren, als standbouwers, die met lichte en niet altijd herbruikbare materialen een tijdelijke paleis op een beursvloer moeten neerzetten.

De vakopleidingen worden verzorgd door het Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam en Rotterdam.

Extra vakblad voor de leden is Interieurbouw.

Parket: vakmensen, die vele soorten houten vloeren aanleggen, maar soms ook vloeren van kurk of PVC. De VLOK Vakgroep Parket is nu bijvoorbeeld de trekker van het project Herziening van de Legvoorschriften Parket. Daarin komen ook de andere vloeren aan bod.

VLOK-leden kunnen nu gebruik maken van de Algemene Voorwaarden VLOK Vakgroep Parket 2021 en het daarbij behorende Opdrachtformulier VLOK Vakgroep Parket.

De vakopleiding parketteur wordt verzorgd door het ROC Midden Holland.

Extra vakblad is het Parketblad.

Montage: een bijzonder vakgroep, niet vanwege de werkzaamheden, maar vanwege de opdrachtgevers. Het gaat hier om vakmensen, die (ook) werk krijgen van zakelijke opdrachtgevers, zoals keukencentra, sanitairwinkels, kastenfabrikanten, bouwmaterialenhandels of via organisaties. Maar je kunt ook denken aan VLOK-partner CED Repair, die herstelwerkzaamheden laat uitvoeren in opdracht van schadeverzekeraars.

Omdat veel VLOK-leden niet alleen voor consumenten, maar ook voor zakelijke opdrachtgevers aan de slag kunnen, ligt het voor de hand, dat deze vakgroep een goede aanvulling is op deelname aan een van de andere meer vakgerichte VLOK Vakgroepen.

Voor deze vakgroep is de VLOK bezig een model-overeenkomst te ontwikkelen, die kan dienen als basis voor exclusieve samenwerking tussen die opdrachtgevers en VLOK-leden.