Verplichte AOV komt eraan!
De verplichte Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandige ondernemers krijgt vorm met het voorontwerp van wet. Alle belanghebbenden kunnen nu commentaar geven, voordat het officieel voorstel aan de Tweede en Eerste Kamer wordt aangeboden.
Waarom een wettelijke regeling?
Kort gezegd: omdat er nog te veel zelfstandigen zijn, die niets hebben geregeld en – als zij arbeidsongeschikt worden – dan teren op het geld dat door anderen is opgebracht. Dit is ruwweg de reden waarom er in het kader van het Pensioenakkoord een brede politieke steun is gekomen voor een wettelijk verplichte aov voor zelfstandigen.
Wat zijn de belangrijkste punten.
Het eerste jaar (wachttijd) moet je als zelfstandige zelf overbruggen. Daarna ontvang je naar mate je arbeidsongeschikt bent een uitkering, die maximaal 70% van het minimumloon (per 1 juli 2024 is dat 13,68 euro bruto per uur voor volwassenen) bedraagt. Bij blijvende arbeidsongeschiktheid loopt de uitkering tot de AOW-leeftijd.
Wat gaat het kosten?
In het voorstel wordt rekening gehouden met een premiepercentage van 6,5. De maandpremie zou maximaal komen op 195 euro.
Consultatie-ronde
Wil je weten hoe het wetsvoorstel luidt en commentaar geven, klik dan HIER.
Belangrijk!
Cijfers wijzen uit, dat ondernemers die arbeidsongeschikt worden in 98,5% van de gevallen binnen twee jaar weer in staat zijn zelf voor hun inkomen te zorgen.
Daarom heeft de VLOK de VLOK-AOV (Arbeidsongeschiktheidsvoorziening) tot stand gebracht. Daarmee kun je zelf tegen de laagst denkbare kosten een hogere netto-uitkering voor twee jaar regelen. Die lage kosten zijn mogelijke dank zij het toegepaste schenkkringmodel.
Weten hoe je zelf – samen met vele collega-ondernemers – goed voor jezelf kunt zorgen – ook als de nieuwe wet er komt! – kijk op vlok-aov.nl.