Rookmelders verplicht per 1 juli 2022
Zo’n drie minuten. Dat is de hoeveelheid tijd die je hebt om veilig buiten te komen als je huis in brand staat. Let wel, alléén als op tijd bent gewaarschuwd door een rookmelder. Vanaf juli 2022 zijn ze in elke woning verplicht. Wie dat niet heeft, riskeert problemen met de verzekering.
Rookmelders zijn sinds 2003 al verplicht bij nieuwbouw. Vanaf 1 juli 2022 moet ieder Nederlands huis er mee zijn uitgerust. Op iedere verdieping van een woning moet minstens één rookmelder zijn. In de meeste gevallen moet de rookmelder in de gang of overloop worden opgehangen. Wie niet aan die eis voldoet, riskeert in geval van brand mogelijk problemen met de verzekering.
Waarom verplicht?
In het afgelopen jaar brachten we meer tijd in huis door. Dit is terug te zien in het aantal meldingen van woningbranden bij verzekeraars. Na een dalende trend is het aantal claims vorig jaar gestegen. Het is van levensbelang om werkende rookmelders in de woning te hebben. Een brand kan binnen 3 minuten tot levensgevaarlijke situaties leiden. Rookmelders waarschuwen om op tijd te kunnen vluchten uit de woning.
Boetes
Overigens is het zo dat wanneer een huis volledig in de as wordt gelegd, het achteraf lastig vast te stellen is of er voldoende rookmelders aanwezig waren. Het lijkt om die reden voor de hand liggend dat verzekeraars klanten vooral zullen stimuleren een rookmelder aan te schaffen. De vraag is of er daadwerkelijk boetes uitgedeeld zullen worden. Het doel is vooral om het aantal woningbranden terug te brengen.
Attenteer je klanten op de risico’s en onderscheid jezelf hiermee gelijk als expert.
Leg standaard een aantal rookmelders in de bus zodat je je klant ook van dienst kunt zijn door ze direct te monteren.