Tip van Wim 2: Opbouw offerte
Offertes zijn je ‘visitekaartjes’. Je wilt er zo goed mogelijk mee voor de dag komen en je wilt dat de aanbieding een opdracht wordt. Hoe deel je een offerte duidelijk in ?
De volgende opbouw werkt:
- Adresgegevens van de klant. (let op de juiste spelling van de naam!)
- Datum van de offerte. (kun je bovenaan zetten of onderaan bij de ondertekening)
- Openingszin. (zoek iets passends bij de betreffende klus)
- Beschrijving van de werkzaamheden en materialen. (geen volzinnen, maar puntsgewijze opsomming. Laat goed zien dat je geluisterd hebt naar wat de klant wil)
- Prijs. (begin de offerte nooit met de prijs! Beschrijf altijd eerst wat er gedaan wordt en kom dan met de prijs en de voorwaarden)
- Alternatieven. (zorg dat de klant wat te kiezen heeft)
- Betalingsvoorwaarden. (binnen welke tijd moet klant de factuur voldoen, eventuele betalingstermijnen)
- Offertecondities. (gebruik als basis de VLOK-Uitvoeringsvoorwaarden, en maak duidelijk wanneer je eventueel iets wil aanvullen of aanpassen. Hier kun je ook aangeven hoe je risico’s hebt verzekerd)
- Oplevering. (de formele afsluiting van de opdracht; neem dit altijd als vast punt op in de offerte)
- Afsluitzin. (kies een zin waarin je aangeeft dat je binnenkort contact opneemt voor het vervolg)
- Bijlagen. (van belang is te vermelden welke bijlagen worden toegevoegd, bijvoorbeeld algemene voorwaarden of werktekeningen)
- Akkoordverklaring. (met duidelijke vermelding van naam en datum. Het VLOK-Opdrachtformulier kan daarvoor heel goed dienen)
Waarom zo uitgebreid? Simpel. Als de offerte de opdracht wordt, ben je er aan gebonden. En als er iets niet duidelijk is, ben je als professional de eerste moet bewijzen wat afgesproken is.
Offertes waar je voor tekent!
Publicatie: KlusVisie VLOK-Journaal 2018-1