Werkgeversorganisatie MKB-Nederland wil dat kleine bedrijven met minder dan 25 werknemers in een volgend kabinet een uitzonderingspositie krijgen binnen de wetgeving.

Dat zegt MKB-Nederland-voorzitter Michaël van Straalen dinsdagavond in Den Haag op een congres voor ondernemers binnen het midden- en kleinbedrijf.

Er moet een apart statuut in het volgende regeerakkoord komen waarin deze uitzonderingspositie in wet- en regelgeving wordt gewaarborgd.

“Er zijn geen mensen beschikbaar om allerlei dossiers bij te houden op personeelsgebied. We moeten terug naar de eenvoud”, zegt Van Straalen.

Hij pleit voor een ander ontslagrecht met een vaste vergoeding voor werknemers zonder “ingewikkelde regels”.

“Er moet een einde komen aan de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Drie maanden is genoeg en dan zou er daarna een gemeenschappelijke regeling moeten zijn om de kosten te betalen”, aldus de werkgeversvoorman.

Vast en flex

Van Straalen stipt ook de alsmaar groeiende tweedeling op de arbeidsmarkt aan tussen werknemers met een vast contract en flexwerkers zoals zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Een nieuw kabinet moet wat hem betreft “orde op zaken stellen”. Van Straalen: “Aan de ene kant heb je werknemers met heel veel rechten en aan de andere kant heb je flexwerkers en zzp’ers die zichzelf moeten redden. Dat kan niet. Dat geeft onrust en onzekerheid.”

Dure procedures, ingewikkelde ontslagregelingen en hoge werkgeverskosten liggen volgens Van Straalen ten grondslag aan de groeiende groep zelfstandigen.

“Ik denk dat veel ondernemers hun werknemers graag een vaste baan aanbieden, maar dan moet dat wel op een heel andere manier worden vormgegeven dan nu het geval is”, aldus de werkgeversvoorman.

De Wet werk en zekerheid (Wwz) moet het aantal flexibele contracten terugdringen en vaste banen stimuleren. Critici, met name werkgevers, beweren dat het tegenovergestelde juist gebeurt sinds de Wwz in juli 2015 werd ingevoerd.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakte hier in 2013 afspraken over met werkgevers en werknemers.

Door :     NU.nl/Edo van der Goot     12 oktober 2016

Delen: